Het immuunsysteem
Wat is het doel van jouw immuunsysteem?
Het doel van je immuunsysteem is om je lichaam gezond te houden. Het dient om virussen, bacteriën, tumorcellen, lichaamsvreemde stoffen én gevaar te herkennen en onschadelijk te maken. Het zorgt er ook voor dat wonden genezen.
Jouw immuunsysteem is een groot wonder. Je kunt het als ‘het zesde zintuig’ zien. Waar je je hart ieder moment voelt kloppen of je longen voelt vullen met lucht, werkt het immuunsysteem iedere seconde onzichtbaar op de achtergrond om jou gezond te houden.
Zonder immuunsysteem zou je geen dag leven.
Hoe oud is het immuunsysteem?
Veel ouder dan de mens. De eerste bacteriën – cyanobacteriën genoemd – bezaten al een immuunsysteem. Deze bacteriën behoren tot de oudste organismen op aarde en bestaan al zo’n 3,5 miljard jaar.
Uit hoeveel lagen bestaat het immuunsysteem?
Het bestaat uit drie lagen.
De eerste laag zijn de slijmvliezen, dus de buitenste barrière zoals de huid, luchtwegen en darmen. Het dient om indringers buiten te houden. Zie het als een soort grenscontrole.
Mochten indringers toch binnenkomen, dan wacht daar de tweede laag: het aangeboren immuunsysteem dat vooral uit witte bloedcellen bestaat.
Als derde laag is er het verworven immuunsysteem.
Kan ik met voeding mijn immuunsysteem versterken?
Zeker, met voeding kun je vooral veel invloed uitoefenen op de eerste laag van het immuunsysteem. Alcohol, geraffineerd suiker en bewerkte koolhydraten zoals brood, pasta, frisdranken en vruchtensappen verzwakken deze eerste laag. Ook kunnen negatieve stoffen – saponinen genoemd – uit sojabonen, erwten, granen en aardappels de darmwand verzwakken.
Vezelrijke groenten, fruit, noten en zaden en eiwitten uit gevogelte en vis versterken het immuunsysteem. Het is precies de voeding die we als mens in de evolutie hoofdzakelijk hebben gegeten. Ook zijn de omega 3-vetzuren EPA en DHA uit vis belangrijk om het immuunsysteem weer tot rust te brengen.
‘Kan ik dan nooit meer lekker uit de band springen met een broodje hagelslag?’
Tuurlijk kan dat wel. Eet het bijvoorbeeld eens per week omdat je het lekker vindt, maar dus niet omdat het gezond is. Eet verder vooral veel gezonde voedingsmiddelen zodat je lichaam het negatieve effect van een broodje hagelslag prima kan bufferen en compenseren.
‘Maar de oermens had toch ook geen kennis over zijn immuunsysteem?’
Klopt, maar in de oorspronkelijk oer-omgeving kon je de foute voedselkeuze niet maken. Er was geen Fristi-meer of chips-struik. De oermens kon alleen de juiste gezonde voedingskeuze maken, omdat de natuur de leverancier was. In de moderne maatschappij hebben we als mensen de leiding van de natuur overgenomen. Als gevolg hiervan worden we nu constant door de voedingsindustrie verleid om de verkeerde voedingskeuze te maken – vooral met allerlei goedkope bewerkte koolhydraten die ons juist verzwakken.
Wat moet ik onthouden?
Jouw immuunsysteem kan iedere dag optimaal voor jou werken als jij het geeft wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Eet minder onnatuurlijk en bewerkt voedsel en eet meer oervoeding zoals groente, fruit, kruiden, noten, zaden, gevogelte en vis.
En nu?
Naast voeding zijn beweging en ontspanning ook essentieel.
Boek nu een OERsterk XXL consult of volg een traject om OERsterk te worden.
Samen gaan we op zoek naar jouw zwakke schakels zodat jouw immuunsysteem langzaam steeds sterker al worden.
Fit met Nicole – OERsterk coach
Nicole Weijling-Dissel
Bron: OERsterk blog van Richard de Leth
Nog meer algemene informatie lezen om je IMMUUNSYSTEEM te VERSTERKEN?
Stress is een energievreter
- Bij stress, of wegrennen (evt. lekker hardlopen kan ik je leren 😉
- Of anders denken, anders doen (hier kan ik je ook alles over vertellen)
Voeding
- Vermijd geraffineerde suikers, gluten en zuivelproducten zo veel als mogelijk. Deze voedingsmiddelen leiden tot chronische ontsteking.
- Vitamine C groente & fruit
- Quercetine (is een natuurlijke histamine remmer) helpt ook, maar quercetine zit ook in rode en paarse groente en fruit. Dus zet die ook nu lekker op je menu.
- Extra vierge olijfolie, pompoenpitten, walnoten, lijnzaad en gember zijn ook super ontstekingsremmers
- Ga de uitdaging aan, om een periode van 6 weken, (zo veel mogelijk) Oervoeding te eten.
- Minimaal 2x per week vette vis (zalm, sardientjes, sprot, paling, haring) eten voor omega 3- vetzuren (en of omega-3 suppletie), vitamine A en zink. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor het darmslijmvlies en huid. Daarnaast remmen ze ook ontsteking.
- Grotere voedselvariatie. Streef naar minimaal 100 verschillende plantaardige voedingsmiddelen per maand. Dit leidt tot meer diversiteit in de darmbacteriën. Hoe meer verschillende soorten darmbacteriën hoe gezonder. Planten bevatten vezels. Vezels zijn een voedingsbron voor darmbacteriën. Vezels uit plantaardige voeding worden door darmbacteriën omgezet in korteketenvetzuren, die ontstekingsremmend werken.
- Maximaal 3 maaltijden per dag eten is voor de meeste mensen ideaal. Probeer 1 tot 2x per week aan intermitting fasting (periodiek vasten) te doen. Bijvoorbeeld een ontbijt over te slaan. Dus 16 uren niet eten. Hierdoor wordt je immuunsysteem minder vaak geactiveerd, waardoor je minder energie kwijt bent aan het immuunsysteem. Er blijft dan meer energie over voor de rest van het lichaam, waardoor je oa meer energie zult krijgen. En eet bij voorkeur niets meer 2 uren voor het slapen gaan, voor een betere nachtrust (diepe slaap).
- Bulkdrinken: drink alleen als je echt dorst hebt, en drink dan tot verzadiging. Op het moment dat slikken lastiger wordt, ben je verzadigd. Dit betekent dat je bijvoorbeeld twee tot drie glazen ineens drinkt. Als je op deze manier drinkt, heb je dagelijks minder drinkmomenten nodig. Ook hierdoor komt je immuunsysteem tot rust, waardoor energie bespaard wordt. Daarnaast leidt minder dorst tot minder trek in zoetigheid. Tip: drink 2-3 glazen water bij opstaan, 2-3 glazen water rond 11:00 uur en 2-3 glazen water rond 14:00 uur.
Beweging
Eten leidt vaak tot een ontstekingsreactie. Door voor het eten even flink te bewegen (opdrukken, planken, squatten, lunges) of te sporten, wordt het ontstekingsremmende stofje lactoferrine aangemaakt door de spieren. Het zorgt ervoor dat je minder gaat ontsteken na het eten, waardoor je meer energie overhoudt. Het is daarom goed om voor het eten steeds even flink te bewegen.
Supplementen
- Vitamine D In totaal 3.000 IE (= 75 mcg) per dag. Streef naar een bloedwaarde van >100 nmol/L. Indien nodig kun je meer vitamine D nemen
- Omega-3 Zorg voor een kwalitatief goed product. Indien je na inname de visolie gaat opboeren dan is de visolie geoxideerd of oud, cq niet goed meer. Stop dan gelijk met deze omega-3 suppletie.
- Magnesium (in de vorm van magnesiumcitraat en bisglycinaat)
- Vitamine K
- Zink
Meer plantaardige voeding (en een hogere vezelinname) zal ook betere resultaten opleveren.
Een fit en sterk lichaam is een groot rijkdom en is de basis van een mooi leven.