De oorzaak van overgewicht - Fit met Nicole

De oorzaak van overgewicht

Overgewicht betekend gezondheid risico

Hoe komt het dat jij overgewicht hebt?

Te veel calorieën en te weinig beweging.

Wat is de oorzaak van de oorzaak?

Hoe komt het dat jij te veel calorieën hebt ingenomen t.o.v. je beweging? 

Dit antwoord is natuurlijk voor ieder persoon anders.

Voor een blijvend resultaat van een gezond gewicht is dit antwoord belangrijk.

Vaak zien we dat de oorzaak uit meerdere aspecten bestaat.

  • Je bent insulineresistent geworden. Dit betekent dat je lichaam ongevoelig is geworden voor het hormoon insuline. Bij insulineresistentie kunnen de cellen die ongevoelig zijn geworden voor insuline moeilijk glucose opnemen. Het lichaam maakt dan een energieverdeling. De organen met insuline ongevoelige cellen krijgen dan een energietekort. Dit leidt tot klachten. Energie te kort in de hersenen: stemmingswisselingen, depressiviteit of vermoeidheid, slaapproblemen of prikkelbaarheid en moeite met juiste keuzes maken. Energie te kort in de spieren: Geen zin in beweging, verlies van spiermassa waardoor minder vetverbrandingscapaciteit en minder energie om iets te gaan doen. Energie te kort voor schildklier en/of andere organen wat leidt tot problemen op de korte, maar zeker ook op de lange termijn (allerlei welvaartsziekten). Andere symptomen van insulineresistentie kunnen zijn: buikvet, hoge bloeddruk, trek in zoet, bloedsuikerschommelingen en/of depressieve gevoelens.
  • Je bent leptineresistent Je bent ongevoelig geworden voor het hormoon leptine. Ook wel het honger of verzadigingshormoon genoemd. Je verzadigingsgevoel is verminderd. (Een van de grootste oorzaken dat je maar niet afvalt!) Leptine informeert de hersenen over de energievoorraad, is in staat immuuncellen te activeren en de glucose opname tijdens een immuunreactie te verhogen. Ook geeft het hormoon leptine een signaal om schildklierhormonen te produceren. Symptomen kunnen zijn: problemen met de HPG-as, vermoeidheid, overgewicht, verminderde vruchtbaarheid, verminderd libido, traag werkend schildklier, lage lichaamstemperatuur, stemmingswisselingen, moeilijk maaltijden kunnen overslaan, bijna nooit koorts hebben en/of verminderde haargroei.
  • De oorzaak van zowel insuline- als leptineresistentie is veelal overgewicht en een ongezonde leefstijl; ongezond eten, te weinig beweging, geen goede slaap en/of te veel stress.
  • Veel mensen zijn emotie eters. Als iets tegenzit, maar ook als ze wat te vieren hebben, dan hebben ze behoefte aan lekkers in de mond. We leven in een maatschappij waar we dit met de paplepel hebben meegekregen (Troost eten en taart of ander lekkers om iets te vieren)
  • Eten uit gewoonten. Onbewust gedrag. ‘Ik had het al in mijn mond, of zelfs al op, voordat ik het wist’ … Eten niet omdat je trek hebt, maar omdat het etenstijd is. Of een gewoonte zoals het koekje bij de koffie. Hapje bij het drankje.
  • We gebruiken eten te veel als lekker of vulling i.p.v. voeding.
  • Van nature zijn we beschermd tegen schaarste, maar niet tegen overvloed. We hebben een voorkeur voor zoet, zout en vet en we eten van dit alles te veel. Ook zijn we van nature lui en hebben we energiebesparend gedrag. Van nature komen we pas in beweging als het nodig is. Door onze huidige omgeving is deze noodzaak tegenwoordig minimaal. Dus bewegen de meeste mensen veel te kort.
  • Onvoldoende of geen kennis m.b.t. juiste leefstijl en vitaliteit.
  • Lichaam kan moeilijk vetten verbranden. Dit energiesysteem moeten we dus aanzetten.
  • Je hebt belemmerende overtuigingen. (bijvoorbeeld je voelt jezelf niet goed genoeg of ik kan dit niet want… )
  • Je hebt onvoldoende zelfkennis en onvoldoende zelfbeheersing. 
  • Je hormoon Cortisol is uit balans. Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol en adrenaline. Cortisol verhoogd de vetopslag. Kortdurend is stress prima, maar langdurig, dus een chronisch verhoogde cortisol level, zorgt voor allerlei problemen zoals uitputting van je immuunsysteem, hoge bloeddruk, slechte nachtrust, eetbuien en chronische vermoeidheid waardoor je geen zin hebt om te gaan bewegen. Stress heeft dus direct grote invloed op je eetgedrag. Stress zet je je lichaam in de ‘aan’ stand. Ook wel de vecht vlucht status genoemd. Je spijsverteringskanaal staat dan ‘uit’. Verteren en herstellen is in de ‘aan’ stand lastig. Voedingstoffen worden dan niet goed opgenomen, met als gevolg vermoeidheid. Stress zorgt ook voor de aanmaak van meer insuline. Met meer van dit hormoon in je lichaam heb je ook weer meer trek in zoetigheid en ongezonde voeding.
  • Je hebt meer slaap nodig  of je hebt onvoldoende kwaliteit slaap.
  • Gebruik van bepaalde medicijnen kunnen de stofwisseling sterk beïnvloeden waardoor je in gewicht in minder of sterke mate kan toenemen.

Kijk en zoek dus wat bij jou de oorzaak is van je overgewicht. Ga je daarin verdiepen en/of zoek een goede leefstijlcoach om samen te werken aan een gezond gewicht en vitaal sterk lichaam.

Te veel (visceraal-)vet is de oorzaak van heel veel welvaartsziekten. Voor een goede gezondheid is het daarom raadzaam om op een gezond gewicht te komen en te blijven.

Bovendien een gezond gewicht en fit lichaam is een enorm rijkdom.

Wat is jouw gezondheid en een fit lichaam jouw waard?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Fit met Nicole draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders